Yazılım Dilindeki Kolaylıklar Ve Zorluklar

Yazılım Dilindeki Kolaylıklar Ve Zorluklar

Yazılım dili öğrenmek isteyen ve hiç bir başlangıç yapmayan kişiler için ilk başlarda zor hatta çok zor bile gelebilir. Her işe başlarken ki ilk zorlukların olduğu gibi bu işinde belli bir süreye kadar zorlukları vardır. İşi öğrenip pratikleri artırdıkça ve daha fazla örnek üzerinde çalışarak bu zor olan iş kolay hal almaya başlar.

Yazılım dilini öğrenmek için mantıksak bir zekâya, biraz matematik ve en önemlisi de bu işi sevmek ile başlar. Öncelikle yazılım dilini öğrenmeden önce algoritma mantığını öğrenmek ile başlar.

Nedir Bu Algoritma?

Algoritma bir olayın baştan sona koşul ve yönergeler haritası ile mantıksal bir yapıdır. Mesela bir basit örnek verelim. Bir öğrenci var okula gidecek. Okulda sınıfına girecek ve girdiği sınıfta sırasını bulacak ve oturacak. Buradaki algoritma mantığı şöyledir. Etrafta bir den fazla okul var, her okulun birden fazla sınıfı ve her sınıfında birden fazla sırası vardır. Koşul ve yönergeler ile hangi okula gideceği, hangi sınıf ve hangi sıraya oturacağı koşulları öğrenciye yüklenir. O öğrenci okullar koşulundan A okuluna gideceğini, A okulundaki sınıflar koşulundan hangi A1 sınıfına gideceğini ve A1 sınıfında bulunan onlarca sıra koşulundan da AB11 numaralı sıraya oturması gerektiğini bilir ve bu eylemi gerçekleştirir. Bu olayın ilk anından sonraki eylemi gerçekleştirdiği tüm olay algoritmaya basit bir örnektir.

Hangi Yazılım Dilini Seçmeli?

Yazılım öğrenen kişi algoritma yapısını çözdükten sonra herhangi bir yazılım dili seçer.
Bunlardan bazıları; ASP.NET, Pascal, C#, Delphi, Visual Basic gibi yüzlerce yazılım dili bulunmaktadır. Her birini tek tek öğrenmeyi düşünmek zordur. Ama aslında hepsinin ortak paydası yani algoritma hepsinde aynı mantıkta ilerler. Algoritma yapısını tam anlamıyla anlayan birisi herhangi bir dili öğrenmesi oldukça kolay bir hal alır. Tek zorlanacağı konu her dilin komut isimleri farklıdır ama mantık ve algoritması hepsinde aynıdır.

Her yazılım dilinin algoritma yapısı aynı olsa da bazı konularda birbirine üstünlükleri, dezavantajları ve avantajları vardır. Hangi dilde yoğunlaşmak isteniyor ise, öncelikle ne yapacağına karar vermesi gerekir. Öncelikleri nelerdir, güvenlik, kolay yazım, kaynak bolluğu vs. gibi bir dizi soruların cevabına karar vermeli ve ona göre istediği bir dil de yoğunlaşmalıdır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top