İnternet Sitelerinde Oluşan Kod Hataları

İnternet Sitelerinde Oluşan Kod Hataları

Türk dilinde “Üstün Metin Transferi Protokolü” olarak bilinen HTTP, sunucular ve kullanıcılar arasındaki bilgilerin hangi yöntemle aktarılacağının belirlenebilmesi adına yazılmış bir sistemdir. Bağlanmak istenilen siteye ulaşım için http isimli protokolün istenmesi gerekmektedir. Siteye bağlanma girişiminde site isminin ön tarafına yazılması gerekir. Kullanıcının yazmayı unuttuğu durumlarda ise işlemdeki tarayıcı http protokolünü kendisi standart olarak ekler.

Web Siteleri ve Hata Kodları

Söz konusu hata kodları belirli numaralardan oluşur. Her bir hata kodu sistem üzerindeki bir hatayı temsil eder ve durumun kullanıcıya aktarılabilmesi amacını taşır. Kodun tanımı sayesinde kullanıcılar, hizmeti neden alamadıklarına dair bilgi sahibi olur. Http status code dilimize durum kodu olarak geçiş sağlar. Bu cümlenin devamında ise sayılarla belirtilen kod yer almaktadır.

Hata Kodlarının Anlamları

Kimi kodlar çok sık kullanıcı karşısına çıkmasına rağmen kimileri ender ortaya çıkar. Söz konusu kodlar internet üzerindeki arama motorları ve SEO açısından son derece önem arz eder. Kodlar 3 haneli sayılardan oluşur ve ilk basamağına göre kalıplara ayrılır. Bilgilendirme kodları 100, başarı kodları 200, yeniden yönlendirme kodları 300, işlemci hatasını belirterek kodlar 400 ve sunucu hatası kodları 500 ile başlar.

En Sık Karşılaşılan Kod Hataları

İnternet kullanıcılarının en sık karşısına çıkan hata “Error 404” kodlu olanıdır. Aranılan sayfanın bulunamadığı anlamına sahiptir. Bu sayfa silinmiş olabileceği gibi linkte eksik ya da hata da olabilir. Kullanıcının yazdığı adresi kontrolü olayı daha netleştirir. “Error 401” en sık karşılaşılan listesinde ikinci sırada yer alır. Bu kod ise üyelik üzerinden ulaşıma açık olan bir site alanına kimliksiz giriş yapma girişimi sonucu ortaya çıkar. Bu durumda kullanıcı geriye dönüp üye girişini yaparak işlemine devam edebilir. Bir diğer hata kodu olan “Error 403” ile “Error 401” karıştırılabilir. 403 numaralı kod, isteğinizin geçerli olmasına rağmen sunucunun izin vermediğini gerekçe göstererek siteye erişimi engeller. 401 numaralı hatayı giderebilmek adına kullanıcı bilgilerinin girilmesi sonuç verebilir. 403 numaralı hata ile karşılaşıldığında, giriş bilgileri sorunsuzdur fakat giriş yapılmak istenen sunucuya erişim yetkisi mevcut değildir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top